De flinke elevenes velgjører
Mer enn 100 år etter at Karl Ludvig Endresen gikk ut av Kristiansand Katedralskole, sørger han – gjennom sitt legat – fortsatt for at noen av skolens «evnerike og verdige elever» får økonomisk støtte til videre utdannelse.
​
«Avkastningen av legatet skal hvert år utdeles til en eller flere evnerike og verdige elever som har tatt examen artium ved Kristiansand Katedralskole, som hjelp til deres videre studier enten i Norge eller i utlandet», heter det i vedtektene til Andreas og K. Ludvig Endresens legat, etablert i 1968.
​
Initiativtakeren til legatet var advokaten og hobbymaleren K. Ludvig Endresen (1884 – 1971) fra Kristiansand. Han var elev ved Kristiansand Katedralskole på begynnelsen av 1900-tallet, og ble uteksaminert med examen artium i 1903.
​
Endresen hadde åpenbart et stort hjerte for skolen som i hans tid lå i Gyldenløves gate i sentrum av byen. Her var han en flittig og interessert elev, med klare fremtidsplaner.
​
For stikk i strid med faren, en velstående skipsreder og forretningsmann, valgte Endresen å gå den akademiske vei. Han tok fatt på studier ved Jens Langfeldts Handelsskole og senere jusstudier, og avla juridisk embetseksamen.
Kunstinteressert
Som advokat drev Endresen konsulentvirksomhet for byens forretningsmenn og private. I et par år jobbet han også ved Kristiansand politikammer som fullmektig.
​
Han satt i avviklingsstyret til Søndenfjeldske Privatbank i forbindelse med at denne i mellomkrigstiden ble lagt ned, og han var med i stiftelsen av både Kristiansands Rotaryklubb og Kristiansands og Oplands Privatbank AS, altså dagens Nordea.
Når han ikke jobbet, var det slettes ikke uvanlig å se ham tråkkende på sykkel oppover mot Bykle med staffeliet godt festet til bagasjebrettet. Endresen var nemlig en dyktig maler og mangeårig medlem i Christianssands Kunstforening. Hans lidenskap for kunst og for naturen gjorde seg utslag i mang et landskapsbilde fra Setesdal.
Reiselysten
Endresen likte også å reise, helst alene. Og Spania var favoritt-destinasjonen. Herfra sendte han lange og velskrevne reisebrev til lokalpressen, og disse ble flittig lest. Endresen var i tillegg en ivrig og engasjert debattant i avisene.
Det var i Kristiansands Handelsstands Forening, forløperen til Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, at han trivdes best, og i mange år var han også sekretær her.
​
I fangenskap
Okkupasjonen og nektelsen av det frie ord ble en hard påkjenning for Endresen. Tyskerne sendte ham til Grini hvor han satt i fangenskap fra 16. oktober 1942 til 7. april 1945.
​
Etter krigen ble turene til Setesdal færre, men Endresens rusleturer i Markens og Kongens Gade, med en sving innom Klubben, var dagligdagse.
​
I Klubben spilte han bridge med en kvartett som holdt lenge sammen. Advokat Guttorm Stray var nok likevel den personen som kjente Endresen best.
​
Stray ble innsatt som hans testamentfullbyrder i 1968, og i 1971 døde Endresen, 87 år gammel.
Hans innbo og løsøre ble overført til Vest-Agder fylkesmuseum. Norges Blindeforbund fikk donert en stor sum penger, mens Kristiansand Katedralskole mottok 10.000 kr til kjøp av et maleri.
Resten av Endresens formue ble avsatt til legatet som i dag bærer hans eget og brorens navn: Andreas og K. Ludvig Endresens legat.